Exploradors del món antic

Gràcies a les teves hores d’estudi podràs recórrer Europa aplegant totes les monedes que puguis per embarcar-te i dur la cultura i la civilització als confins del món!

Objectiu del joc

El joc on-line EXPLORADORS DEL MÓN ANTIC no és un joc on guanya qui més tresors troba; tampoc és un joc de batalles ni consisteix en destruir els rivals. Tot al contrari: EXMÓNANTIC et situa a tu com un dels valents aventurers que segles enrere van arriscar la seva fortuna, el seu temps i en molts casos la seva vida per anar fins als confins del món… però no per fer-se rics sinó per portar-hi la nostra fe, la nostra cultura i la civilització.

Per això a EXMÓNANTIC no guanya qui més té sinó qui més dóna.

Regles del joc

La mecànica del joc és molt senzilla.

 1. El punt de partida són els minuts ben aprofitats de l’estudi dirifit de Cimal. Cada 5 minuts ben aprofitats equivalen a un pas.
 2. Un pas  és una casella en el mapamundi. Cada dia els EXMÓNANTIC podreu recórrer tanta distància del mapa com passos hagis guanyat. A sota de cada casella hi ha amagades monedes d’or, de plata i de bronze, i també algunes sorpreses (sacs de monedes, cops de sort o desgràcies).
 3. Els exploradors heu de recollir monedes dels tres tipus per poder fer una expedició al lloc del món que cadascú decideixi.
 4. Per a què serveixen les monedes? Sense monedes dels tres tipus no pots fer una expedició. Et calen monedes dels tres metalls per anar a fundar una ciutat; cada tipus de moneda té un valor diferent:
 • Monedes de bronze: et permetran llogar un vaixell i comprar les provisions per al viatge.
 • Monedes de plata: et serviran per contractar la tripulació (els mariners, els arquitectes, enginyers, mestres, artesans i colons)
 • Monedes d’or: són necessàries per poder construir les ciutats del nou món, amb les seves esglésies, hospitals, escoles i carrers.

Si t’hi fixes, a l’extrem inferior dret del mapamundi t’aniran apareixen instruccions que t’ajudaran a situar-te; també sabràs mirant els requadres de l’angle superior dret quantes monedes has aconseguit i quantes passes pots fer cada dia.

Les caselles grogues marquen les ciutats d’Europa que són el punt de partida (aleatori) de cada explorador.

La casella marcada amb un color verd llampant indica el punt des del qual pots avançar; recorda que sempre et pots moure en qualsevol de les caselles contigües a la teva; i quan arribis a la costa pots agafar un vaixell (sempre que tinguis les monedes per fer-ho).

Quantes monedes necessites per a viatjar?

Per a marxar a fundar una ciutat necessites:

 • Un mínim de 10 monedes de bronze (com més lluny vagis, més monedes et caldran).
 • Un mínim de 5 monedes de plata per a tota la gent que t’enduràs
 • Un mínim de 3 monedes d’or per poder fundar una ciutat

Caselles especials

La Providència fa que no sempre les coses siguin com pensàvem o com voldríem. Per això algunes caselles amaguen “sorpreses” bones i dolentes:

 • Regals:
  • Sota d’algunes caselles els exploradors pots trobar-te sacs plens de monedes; un regal que t’ajudarà en els teus propòsits de crear noves ciutats.
  • També pots trobar-se sota una casella el “regal” de rebre gratuïtament una ciutat nova; o també et pot passar que rebis -caient en una casella concreta- una ciutat que pertanyia a un altre exploradors.
 • Perills:
  • Malgrat els teus esforços per dur la cultura, la fe i la civilització a noves terres pots tenir la desgràcia que un terretrèmol et destrueixi una ciutat que has aixecat i la perdis completament. AIXÒ ET PASSARÀ SI TENS LA MALA SORT DE TREPITJAR UNA CASELLA DE “DESASTRE”.
  • També pots patir un naufragi i perdre la tripulació, el vaixell i les monedes invertides en el viatge; AIXÒ SUCCEIEX QUAN  DURANT UNA TRAVESSA topes amb una casella de “TEMPESTA” i acabes naufragant.
  • També pot ser que les autoritats que governen una de les teves ciutats sigui corrupta o ineficaç i un altre conqueridor et prengui la ciutat i la faci seva. AIXÒ ET PASSARÀ SI CAUS PER DESGRÀCIA EN UNA CASELLA DE “CORRUPCIÓ”; si és així automàticament una ciutat teva passarà a mans de l’EXPLORADOR del joc que tingui menys ciutats.

Final del joc

El joc acaba quan s’han recorregut les més de 5000 caselles del joc i s’han fundat les més de 200 ciutats possibles que hi ha escampades per tot el món.

Cimal decidirà com obsequiar els exploradors que més ciutats hagiu fundat. Al final, però, tots els exploradors del món antic -més enllà de les caselles “sorpresa” que us hàgiu trobat, que hauran reduït o multiplicat les vostres conquestes- podreu valorar EL BÉ ARREU DEL MÓN  QUE ELS VOSTRES MINUTS D’ESTUDI HAN GENERAT: les ciutats fundades són fruit de la feina feta. I la feina ben feta, serveix.